Blog

Magasabb érzelmi intelligencia – jobb párkapcsolat

Az érzelmi intelligencia arra utal, hogy az ember képes felismerni, kifejezni és hatékonyan reagálni saját érzelmeire, továbbá képes mások érzelmeit is megérteni és elfogadni. Friss kutatások szerint azok a párok, akik magasabb EQ-val rendelkeznek, boldogabb és erősebb párkapcsolatot tudhatnak magukénak.

A Journal of Psychology folyóiratban közzétett új tanulmányban a kutatók 136 heteroszexuális pártról gyűjtöttek adatokat, akik legalább hat hónapja együtt voltak. A párok mindkét tagját megkérdezték személyiségjegyeikről, a párkapcsolatukkal való elégedettségükről és arról, hogy miként kezelik a stresszt a kapcsolatukban. Az eredmények azt mutatták, hogy a magas érzelmi intelligenciájú emberek sokkal elégedettebbek voltak a párkapcsolatukkal – és ez a partnereikre is igaz volt.

Miért van ez így?

Azért, mert a magasabb érzelmi intelligenciájú emberek hatékonyabban kommunikálnak, fokozott együttérzést és tiszteletet képesek tanúsítani a másik ember iránt, érzékelik az egészséges határokat, képesek a problémák és a partner negatív érzelmeinek a kezelésére.

A kutatók ezért azt ajánlják, hogy ha párkeresés előtt állunk, akkor ne csak a külsődleges tényezőket vegyük figyelembe a kiszemeltnél, hanem az illető érzelmi intelligenciaszintjét is. Illetve természetesen dolgozzunk a saját érzelmi intelligenciánk növelésén is.

Forrás: MindBodyGreen

PsyCraft – Játszva fejleszd önmagad!
Önfejlesztő applikáció a pszichológia eszköztárával
Teszteld a PsyCraft béta verzióját, használd a már kész funkciókat szabadon:
https://www.psycraft.hu/