Blog

Mennyire hatékony az online terápia?

Legyen az akadály a szűkös szabadidő vagy a fizikai távolság, az online terápia megoldást kínálhat a bajban lévőknek. A kétely persze sokakban felmerül, hogy hasznosság tekintetében nyújthatja-e ugyanazt, mint a személyes forma.

Nemrég hat klinikus eredt a kérdés nyomába a Zürichi Egyetemen – ők összesen 62 depressziós pácienst láttak el. A jelentkezők egy részével elektronikus formában (írásban) zajlott a munka, másik részük hagyományos, személyes terápiában részesült. Az összemérhetőség miatt valamennyien azonos modulokon mentek keresztül.

A nyolcalkalmas kognitív terápiás munka végén először akkor lepődtek meg a kutatók, amikor kiderült, hogy az online terápia hatékonysága még túl is szárnyalta a személyes formát. Az előbbi esetben a páciensek 53%-a, az utóbbiban az 50%-uk számolt be a depresszió teljes megszűnéséről.

A három hónappal későbbi kontrollvizsgálat további izgalmakat tárt fel. Az online csoport még mindig tartotta magát, sőt javított is az értékén, 57%-uk volt tünetmentes. Ezzel szemben, a személyes terápiában részesülőknek már csak a 42%-a mondhatta el ugyanezt magáról.

A Journal of Affective Disorders nevű lapban publikált eredmények bizakodásra adnak okot az új terápiás formát kedvelőknek.

Forrás: HVG Pszichológia Extra

PsyCraft – Játszva fejleszd önmagad!
Önfejlesztő applikáció a pszichológia eszköztárával
Teszteld a PsyCraft béta verzióját, használd a már kész funkciókat szabadon:
https://www.psycraft.hu/