Blog

13 lépés az önbizalom felépítéséhez

Az alábbi 13 önbizalomnövelő ötletet azért találtuk hasznosnak, mert gyakorlatiasak, és ha képesek vagyunk azokat (vagy akár csak egy részüket) szokásként beépíteni az életünkbe, akkor valóban nagyobb magabiztosságra tehetünk szert a segítségükkel. Neked melyik tipp jön be?    

  1. Fókuszáljunk a céljainkra és azokra a dolgokra, amiket fontosnak, értékesnek tartunk.
  2. A döntéseinket mindig indokoljuk meg saját magunk számára, hogy később visszaemlékezve, ne sajnálkozzunk miattuk, hanem újból értelmet nyerjenek.
  3. Képezzük magunkat tovább szakmailag – ez segít, hogy nem várt nehézségek esetén is biztos talajt találjunk a lábunk alatt.
  4. Tanuljunk ki egy hobbit, gyakoroljuk és legyünk rá büszkék, hiszen akár egy új karriert is megalapozhatunk általa.
  5. Tűzzünk ki és érjünk el célokat életünk minden területén, legyenek azok akár kicsik, akár nagyok.
  6. Dolgozzunk az asszertivitásunkon. Őszintén határozzuk meg értékeinket, céljainkat és határainkat, s bátran fejezzük ki ezeket a világban.
  7. Készüljünk fel előre a negatív visszajelzésekre és gondoljunk ezekre olyan tényezőként, melyek a fejlődésünket szolgálják.
    Legyen a tarsolyunkban ilyen alkalmakra, egy-egy jól csengő válasz, mint például: Gondolkodni fogok azon, amit mondtál. Köszönöm a visszajelzést!
  8. Önostorozás helyett legyünk inkább empatikusak önmagunkkal szemben is, ha hibát vétünk. Erre is készülhetünk előre egy-egy biztató szóval, mint például: Tettem egy próbát. Legalább most már tudom, hogy mi nem működik!
  9. Tanulhatunk másoktól, ezért tartsuk tiszteletben mások gondolatait, érzéseit, ötleteit.
  10. Beszéljünk a sikereinkről munkahelyünkön és családunkban egyaránt! Az előbbi helyen így új kihívásokra vagy akár előrelépésre számíthatunk. Családtagjainknak, gyermekeinknek pedig így megmutathatjuk a számunkra fontos értékeket.
  11. Segítsünk másoknak! Ezzel akár rejtett képességeinket is feltárhatjuk, illetve gyakorolhatjuk a kedvességet, ezzel növelve belső erőnket.
  12. Legyünk felkészültek és gyakoroljunk a céljainkat is szem előtt tartva – így úgy érezhetjük, minden tőlünk telhetőt megtettünk.
  13. Mozogjunk, sportoljunk, hiszen ennek nem csak egészségügyi előnyeit élvezhetjük, hanem életerőt és jó közérzetet is nyerünk általa, sőt sokaknál a megnövekedett fizikai erő, mentális erővé is válik.

Forrás: Psychology Today

PsyCraft – Játszva fejleszd önmagad!
Önfejlesztő applikáció a pszichológia eszköztárával
Teszteld a PsyCraft béta verzióját, használd a már kész funkciókat szabadon:
https://www.psycraft.hu/