Blog

Hogyan lehetsz kitartó?

Néha oly könnyedén elindítunk dolgokat, bátran, nagy lelkesedéssel vágunk bele feladatokba, új projektekbe. Energiát teszünk bele, egészen addig, amíg tart a kihívás izgalma, vagy gyors és látványos eredményeket tapasztalunk. De mi van akkor, ha ezek később érkeznek, mint reméltük? Sokszor hajlamosak vagyunk ilyenkor kiengedni kezünkből az irányítást, kevesebbet foglalkozni a dologgal, esetleg új kihívás után nézni. Ha maradandó eredményeket szeretnénk elérni, ahhoz azonban kitartásra van szükségünk.

Hogyan érd el, hogy kitartó légy?

Mutatunk erre egy hatékony, gyorsan alkalmazható technikát. Ha van egy már meglévő vagy akár egy új feladat az életedben, mellyel kapcsolatban kitartó akarsz maradni, akkor tedd fel magadnak a következő kérdést az adott dologgal kapcsolatban:

„Miért fontos nekem, hogy…?” (pl. végigvigyem a projektet, megszerezzem a diplomát, jó párkapcsolatom legyen stb.) Addig keressünk-kutassunk magunkban, ameddig legalább 3-5 válasz érkezik a fejünkben erre a kérdésre. Azzal, hogy azon gondolkodunk, valami miért fontos a számunkra, miért van jelentősége annak, hogy az életünkben legyen, a hozzáállásunkat is abba az irányba változtatjuk, hogy az adott dolog valóban számítson. Ezzel az egyszerű módszerrel bármikor visszahozhatjuk a lelkesedésünket, és feléleszthetjük az akaraterőnket a kitartáshoz.

Ha ezzel megvagyunk és már tudjuk, hogy miért fontos valami az életünkben, akkor tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket is:

„Mire van szükségem ahhoz, hogy…?” VAGY „Mit kell tennem ahhoz, hogy…?”

Ezekre a kérdésre válaszolva konkrét eszközökhöz, módszerekhez jutunk, amelyek segítségével már fenn is tudjuk tartani az akaraterőnket a folyamat során.

Összefoglalva: első lépésben felélesztjük a vágyunkat a cselekvésre, a második lépésben módokat találunk a fenntartásához.

PsyCraft – Játszva fejleszd önmagad!
Önfejlesztő applikáció a pszichológia eszköztárával
Teszteld a PsyCraft béta verzióját, használd a már kész funkciókat szabadon:
https://www.psycraft.hu/