Blog

7+1 gyógymód szívtörésre

Egy szakítás nagyon fájdalmas tud lenni, hiszen ilyenkor nemcsak a korábbi kedvestől búcsúzunk, hanem a közös álmainktól, reményeinktől is. Tele lehetünk negatív érzelmekkel, mint amilyen a harag, a félelemmel, a szomorúság vagy a lelkiismeret-furdalás. Hogyan birkózhatunk meg ezzel a helyzettel, hogy azután okulva a tanulságokból, megerősödve és megbékélve legyünk képesek továbblépni?

  1. Szánjunk időt a gyászra, engedjük meg magunknak az ezzel járó – akár egymásnak ellentmondó – érzelmek megélését.
  2. Kérjük azoknak a barátainknak, szeretteinknek a segítségét, akik közel állnak hozzánk. A beszélgetés, a közös program ilyenkor sokat tud könnyíteni a terheinken.
  3. Gondoljuk át, a kapcsolat végének okait, a negatívumokat – ez segíthet a partnerünk könnyebb elengedésében. Ha úgy találjuk, hogy párkapcsolatainkban hasonló minta ismétlődik, érdemes ezen is dolgozni, vagy felkutatni az okait, akár szakember segítségével.
  4. Ne szégyelljük kényeztetni önmagunkat! Ha eleinte jól esik egy doboz fagyival beülni a tévé elé, tegyük ezt meg lelkiismeret-furdalás nélkül. Idővel azonban építsük be/vissza életünkbe azokat a tevékenységeket, melyek valóban a testi-lelki egészségünket szolgálják (testmozgás, megfelelő étkezés és alvás).
  5. Idővel szabjunk magunknak egészséges határokat, például kerüljük a régi levelek, képek, üzenetek, vagy épp az ex Facebook adatlapjának nézegetését.
  6. Kezdjünk új hobbiba, vagy fedezzünk fel új érdeklődési köröket, vagy olyanokat, amik korábban örömet okoztak.
  7. Legyünk együttérzőek önmagunkkal! Ha a legjobb barátunk lenne hasonló szituációban, őt hogyan bátorítanánk, mit mondanánk neki? Alkalmazzuk ezt önmagunkra is!

+1. Gondoljunk vissza korábbi szakításainkra, vagy olyan helyzetekre, amikor nehéz időszakon mentünk át. Hogyan jutottunk túl rajtuk? Ami akkor segített, most is a segítségünkre lehet!

Forrás: Psychology Today

PsyCraft – Játszva fejleszd önmagad!
Önfejlesztő applikáció a pszichológia eszköztárával
Teszteld a PsyCraft béta verzióját, használd a már kész funkciókat szabadon:
https://www.psycraft.hu/