Blog

Boldognak lenni ma is lehet

Emmons és McCullough 2003-as kutatásaik során arra a meglepő megállapításra jutottak, hogy a boldogságunkat, az élettel való elégedettségünket egy egyszerű hála-gyakorlattal is képesek vagyunk megnövelni.

A résztvevők egy csoportjának 10 héten keresztül az volt a feladata, hogy minden héten írjanak le 5 dolgot, amiért hálásak voltak. A kísérlet végén ez a csoport 25%-kal érezte magát boldogabbnak, mint a másik, összehasonlító csoport, akiknek az volt a feladata, hogy egyszerűen csak 5 eseményt írjanak le a héten velük történtek közül.

Az eredmény lenyűgöző, ugye? A gyakorlat egyszerű: mindössze napi vagy heti néhány percet vesz igénybe leírni azokat a dolgokat, amik a javadat szolgálják és szegényebb lenne az életed nélkülük.
Azonban a gyakorlat „veszélye” is pont az egyszerűségében rejlik. Hajlamosak vagyunk ugyanis leértékelni a túl triviálisnak tűnő dolgokat. Azonban érdemes átgondolnunk: az emberek rendszeresen sopánkodnak olyan dolgok miatt, amik hiányoznak az életükből, vagy amelyek még meg sem történtek velük, következésképpen ritkán számolnak be olyasmikről, amikből előnyük származik és rendelkeznek velük, vagy amelyek jó dolgok és már megtörténtek velük.

Ha lehetséges, hogy egy szimpla negatív gondolat megváltoztassa a hangulatunkat, miért ne tehetné meg ugyanezt egy pozitív?
Forrás: PsyBlog – Better Mood from Gratitude: 2 Minute Exercise – Start Now!

PsyCraft – Játszva fejleszd önmagad!
Önfejlesztő applikáció a pszichológia eszköztárával
Teszteld a PsyCraft béta verzióját, használd a már kész funkciókat szabadon:
https://www.psycraft.hu/