Blog

Honnan fakad a depresszió?

„Ha valaki szán egy kis időt magára, éppúgy megtanulhat jobban uralkodni a hangulatain, ahogy a sportoló állóképessége és testi ereje is növekszik a mindennapos edzés hatására.” – mondja David D. Burns: Jókedvűen című – a kognitív terápiát bemutató – nagysikerű könyvében.

A kognitív terápia forradalmi alapgondolata az, hogy a depresszió nem az érzelmek zavara. A depresszió idején átélt rossz érzések mind a negatív gondolatokból fakadnak, tehát a kezelés célja is ezeknek a gondolatoknak az elutasítása, megváltoztatása.

Burns tíz kognitív torzulást sorol fel; olyanokat, mint a „minden vagy semmi” típusú gondolkodás, a túlzott általánosítás, a pozitívumok diszkvalifikálása, az elhamarkodott következtetések és önmagunk címkézése. Ha megértjük ezeket a torzításokat, tudatosíthatjuk magunkban, hogy „az érzések nem tények”, hanem csupán gondolataink tükrei.

Minthogy a gondolatok megelőzik az érzelmeket, érzelmeink semmit se mondanak arról, mennyire pontosak a gondolataink. Az érzésekben nincs semmi rendkívüli, kiváltképp, ha torzításokon alapulnak.

Burns nem állítja azt, hogy minden érzelem torzulás. Ha például igazi szomorúságot vagy örömöt élünk át, ezek egészséges és normális reakciók. Az igazi szomorúság – például az, amit egy rokonunk elvesztésekor érzünk – mindig a „lélekből” fakad, a depresszió pedig mindig az értelemből.

A kognitív terapeuták gyakran huzakodnak a betegeikkel, igyekezvén rámutatni állításaik értelmetlenségére vagy buktatóira. Végül a beteg megtanulja önállóan kétségbe vonni a rossz gondolatait, ami az első lépés az önmagával való kibékülés felé.

Burns rámutat, hogy a kognitív terápia alapgondolata – miszerint a gondolatok hatnak az érzelmekre és a hangulatra, nem pedig fordítva – hosszú múltra tekint vissza. Az ókori filozófus, Epiktétosz pályájának meghatározó eszméje volt, hogy nem az események határozzák meg a lelki állapotot, hanem az, hogy hogyan döntünk arról, milyen érzéseket tápláljunk az események iránt. Minden boldog ember ismeri ezt a titkot, de a készség mások számára is elsajátítható.

Forrás: Tom Butler-Bowdon: Pszichológia dióhéjban

Lépj be a PsyCraft világába, és tartozz Te is azok közé, akik a pszichológiai alapokon nyugvó, tudatos önfejlesztést választották!

PsyCraft – Játszva fejleszd önmagad!
Önfejlesztő applikáció a pszichológia eszköztárával
Teszteld a PsyCraft béta verzióját, használd a már kész funkciókat szabadon:
https://www.psycraft.hu/