Blog

Mi a fogyás legnagyobb akadálya a pszichológusok szerint?

A strandszezon közeledtével egyre inkább merül fel bennünk az igény, hogy leadjuk a télen vagy a vírushelyzet alatt felcsúszott kilókat. Azonban ez nem mindig egyszerű. 😉
Mi lehet a legfőbb akadálya a fogyásnak pszichológiai szempontból? Erre kereste a választ Dr Poppy Watson, aki pszichológiai tanulmányában a fáradtságot, a túl sok aggodalmat és a stresszt találta a fogyás legfőbb pszichés akadályának, mivel ilyen lelki állapotban sokkal nehezebb ellenállnunk a csábító falatoknak.

Dr Watson megállapítása szerint az állandó stressz vagy aggodalom állapota bizonyos szempontból hasonló ahhoz, amikor az agyunk le van terhelve vagy el van foglalva valamivel: ilyenkor kevésbé tudjuk kontroll alatt tartani a finom ételek iránti vágyunkat.

A kísérlet résztvevőinek az egyik feladat során számsorozatokat kellett memorizálniuk, s közben megállniuk azt, hogy a felkínált jutalomra terelődjön a figyelmük. A résztvevők rendkívül nehezen tudták megállni, hogy ne nézzenek rá a jutalmakra, még úgyis, hogy tudták, pénzt kapnak azért, ha erre képesek.
Összegezve a következtetéseket: próbáljuk elkerülni a kísértést jelentő helyzeteket, amikor fáradtak és stresszesek vagyunk. Ahhoz pedig, hogy a helyes úton tudjunk maradni, az szükséges, hogy foglalkozzunk lelki egészségünkkel, a stressz levezetésével, pszichénk tehermentesítésével.

Forrás: PsyBlog – Weight Loss: The Biggest Psychological Barrier

PsyCraft – Játszva fejleszd önmagad!
Önfejlesztő applikáció a pszichológia eszköztárával
Teszteld a PsyCraft béta verzióját, használd a már kész funkciókat szabadon:
https://www.psycraft.hu/